luni, 6 octombrie 2014

Parintele Arsenie Boca - pelerinaje 01 - 02., 22 - 23 nov. 2014


Ziua 1.



IASI,ORA 5.00
MANASTIREA BRANCOVEANU, SAMBATA DE SUS

 Istoria Manastirii Brancoveanu incepe din secolul al XVII-lea. In anul 1654 satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor, care a construit o bisericuta din lemn pe valea raului. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, primul ctitor, domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714, a zidit in piatra o manastire.
Ctitorie brancoveneasca si monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura, aceasta se remarca atat prin valoarea istorica a intemeierii ei, cat si prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii.
- Mormantul parintelui Teofil Paraianu.
- Izvorul parintelui Arsenie Boca.

MANASTIREA PRISLOP  
A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu. Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra. La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile.
Ieromonahul Arsenie Boca a ramas in manastire pana in 1989, an in care a si trecut la Domnul. El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii.
De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania.
- Mormantul parintelui ARSENIE BOCA si pestera Sfantului Ioan de la Prislop.

 MANASTIREA RAMET

Manastirea Ramet
 Este cea mai veche si importanta vatra monahala din Arhiepiscopia de Alba lulia. Biserica veche a Manastirii Ramet reprezinta un monument arhitectonic si artistic de exceptie. In anul 1982 s-a inceput constructia unei noi biserici, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, finalizata patru ani mai tarziu. (Cazare, doua persoane in camera)
- Moaste: capul Sf. Ghelasie.

Ziua 2.

SCHITUL AIUD 


Schitul Aiud 
Este un schit ortodox construit pe "Rapa Robilor", renumitul cimitir anonim al martirilor care au fost omorati in inchisoarea Aiud, in vremea comunistilor. 
Monumentul marilor eroi ai neamului romanesc, numit "Calvarul Aiudului", ii infatiseaza pe martiri in chip de cruci, ducand in spate crucea neamului romanesc, rastignit de comunisti. Monumentul are dimensiunile: inaltime; 18 metri, latime  6 metri si lungim  27 de metri.

 MANASTIREA „ SFANTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL”  - TOPLITA

Manastirea Sf. Ilie -Toplita
A fost infiintata in 1928, fiind o ctitorie a Patriarhului Miron Cristea. Bisericuta de lemn a manastirii a fost adusa la Toplita inca din anul 1910, din Stanceni, jud. Mures. La sfintirea bisericii, in 1928,  incinta mai cuprindea staretia, o casa cu patru camere, clopotnita manastirii, precum si o Fantana a eroilor, inchinata soldatilor cazuti pentru dezrobirea Ardealului. Pictura veche s-a distrus aproape in intregime la stramutarea bisericii din Stanceni la Toplita. Pictura noua a fost realizata de Dumitru Belizarie. Pictura a fost restaurata in 1989.  Din 1994,  se afla sub purtarea de grija a Episcopiei de Covasna si Harghita.
Muzeul, inaugurat in 1995, detine o importanta colectie de icoane pe lemn (din sec. al XVIII-lea) si pe sticla (de la sf. sec. al XVIII-lea -inceputul sec. al XlX-lea), valoroase exemplare de carte veche si alte obiecte liturgice, o colectie de arta religioasa, precum si obiecte care au apartinut ctitorului. In 1994 s-a sfintit si paraclisul cu hramul Izvorul Tamaduirii, ridicat in incinta asezamantului.


PRETUL: 270 LEI /PERSOANA
In pret sunt incluse: transport si cazare.
- Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului de 100 lei
- Inchinare si la manastirile de pe traseu in limita timpului disponibil.

Inscrieri la telefon: 0744.982342;
0755095193.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu