luni, 6 octombrie 2014

Parintele Arsenie Boca - pelerinaje 01 - 02., 22 - 23 nov. 2014


Ziua 1.



IASI,ORA 5.00
MANASTIREA BRANCOVEANU, SAMBATA DE SUS

 Istoria Manastirii Brancoveanu incepe din secolul al XVII-lea. In anul 1654 satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor, care a construit o bisericuta din lemn pe valea raului. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, primul ctitor, domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714, a zidit in piatra o manastire.
Ctitorie brancoveneasca si monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura, aceasta se remarca atat prin valoarea istorica a intemeierii ei, cat si prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii.
- Mormantul parintelui Teofil Paraianu.
- Izvorul parintelui Arsenie Boca.

MANASTIREA PRISLOP  
A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu. Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra. La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile.
Ieromonahul Arsenie Boca a ramas in manastire pana in 1989, an in care a si trecut la Domnul. El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii.
De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania.
- Mormantul parintelui ARSENIE BOCA si pestera Sfantului Ioan de la Prislop.

 MANASTIREA RAMET

Manastirea Ramet
 Este cea mai veche si importanta vatra monahala din Arhiepiscopia de Alba lulia. Biserica veche a Manastirii Ramet reprezinta un monument arhitectonic si artistic de exceptie. In anul 1982 s-a inceput constructia unei noi biserici, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, finalizata patru ani mai tarziu. (Cazare, doua persoane in camera)
- Moaste: capul Sf. Ghelasie.

Ziua 2.

SCHITUL AIUD 


Schitul Aiud 
Este un schit ortodox construit pe "Rapa Robilor", renumitul cimitir anonim al martirilor care au fost omorati in inchisoarea Aiud, in vremea comunistilor. 
Monumentul marilor eroi ai neamului romanesc, numit "Calvarul Aiudului", ii infatiseaza pe martiri in chip de cruci, ducand in spate crucea neamului romanesc, rastignit de comunisti. Monumentul are dimensiunile: inaltime; 18 metri, latime  6 metri si lungim  27 de metri.

 MANASTIREA „ SFANTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL”  - TOPLITA

Manastirea Sf. Ilie -Toplita
A fost infiintata in 1928, fiind o ctitorie a Patriarhului Miron Cristea. Bisericuta de lemn a manastirii a fost adusa la Toplita inca din anul 1910, din Stanceni, jud. Mures. La sfintirea bisericii, in 1928,  incinta mai cuprindea staretia, o casa cu patru camere, clopotnita manastirii, precum si o Fantana a eroilor, inchinata soldatilor cazuti pentru dezrobirea Ardealului. Pictura veche s-a distrus aproape in intregime la stramutarea bisericii din Stanceni la Toplita. Pictura noua a fost realizata de Dumitru Belizarie. Pictura a fost restaurata in 1989.  Din 1994,  se afla sub purtarea de grija a Episcopiei de Covasna si Harghita.
Muzeul, inaugurat in 1995, detine o importanta colectie de icoane pe lemn (din sec. al XVIII-lea) si pe sticla (de la sf. sec. al XVIII-lea -inceputul sec. al XlX-lea), valoroase exemplare de carte veche si alte obiecte liturgice, o colectie de arta religioasa, precum si obiecte care au apartinut ctitorului. In 1994 s-a sfintit si paraclisul cu hramul Izvorul Tamaduirii, ridicat in incinta asezamantului.


PRETUL: 270 LEI /PERSOANA
In pret sunt incluse: transport si cazare.
- Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului de 100 lei
- Inchinare si la manastirile de pe traseu in limita timpului disponibil.

Inscrieri la telefon: 0744.982342;
0755095193.

luni, 4 august 2014

Manastirea Nicula si Maramures, pelerinaj 15 - 17 august 2014

ZIUA I
IASI –  Plecare 6.00.
- BORSA - CASCADA CAILOR, 
Un loc deosebit de frumos, se merge cu telescaunul si  pe jos pana la cascada.
- MANASTIREA MOISEI 
Portul maramuresan are viitor!
Potrivit traditiei locale, asezata intr-o inscriptie, pe peretele nordic al bisericii actuale, primul locas monahal din Moisei a fost ridicat de catre credinciosii Moise Coman si sotia sa, Dochia, in jurul anului 1599. 
Icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, veche, argintata, aflata in biserica noua.

- MANASTIREA BARSANA,
Asezata pe Valea Izei, este o icoana a sufletului crestin ortodox maramuresean, o speranta pentru un viitor binecuvantat, este un loc sfant und e natura se uneste cu Biserica in Liturghie cosmica. Cazare.
ZIUA a II-a
- MEMORIALUL DURERII – SIGHETU-MARMATIEI 
Inchisoarea a fost construita in anul 1897, de autoritatile austro-ungare, ca inchisoare de drept comun, iar apoi folosita in mod special pentru exterminarea elitelor culturale si nationale, cat si religioase ale Romaniei.
Cimitirul Vesel
- Cimitirul Vesel - SAPANTA, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor
 înhumate.
- MANASTIREA SAPANTA PERI, cea mai inalta biserica din lume,a fost infiintata in anul 1997, in hotarul satului Sapanta, din dorinta de a reinnoda traditia istorica a vechii Manastiri Sfantul Mihail, din Peri - Maramures, astazi pe teritoriul Ucrainei.

- MANASTIREA SFANTA ANA – ROHIA,
Preotul Nicolae Gherman (1877-1959), a zidit manastirea in memoria fiicei sale Anuta, pe care a pierdut-o, fiind chemata la Domnul in noiembrie 1922, la varsta de numai 10 ani.
Cazare.
ZIUA  a III - a
- MANASTIREA ADORMIREA MAICII DOMNULUI - NICULA ,
Manastirea Nicula
Icoana Facatoare de Minuni
Vechea biserica a manastirii de la Nicula a fost construita intre anii 1700-1705, complet din piatra. Mica biserica de lemn, care dateaza din secolul al XVII-lea, a adapostit icoana facatoare de minuni pana in anul 1898, cand a fost mutata in biserica mare. Icoana Maicii Domnului de la Nicula, a fost zugravita in anul 1681.
- MANASTIREA „SFANTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL”  -TOPLITA,
Manastirea Toplita
Gandul intemeierii acestei manastiri l-a avut, in anul 1911, fericitul intru adormire Patriarhul Miron Cristea, fiu al acestei asezari. Fiind Episcop de Caransebes, dupa ce 
obtine aprobarile autoritatilor bisericesti si de stat, a inceput pregatirea intemeierii asezamantului care va fi ridicat intru pomenirea parintilor sai, George si Domnita, tarani vrednici din Toplita.

PRETUL:  319 LEI /PERSOANA
Include: transport, cazare.
Inscriei la telefon: 0744982342, avans 100 lei.
  • Programul pelerinajului  poate fi modificat , ca ordine de desfăşurare , 
  • Locurile se ocupa in ordinea achitarii      avansului.

joi, 3 iulie 2014

Grecia - 2014

01 - 09 septembrie



ZIUA 1
Plecarea din Iasi este la orele 04.00 si se fac opriri pentru imbarcarea pelerinilor de pe traseu. 
Incepem acest pelerinaj cu Manastirea Rila, cea mai reprezentativa manastire bulgara, monument UNESCO, unde ne inchinam si la moastele Sf. Ioan Rilski, cel mai mare sfant al bulgarilor. Cazare zona Rila.

ZIUA 2 
Mic dejun.
Se continua traseul cu Manastirea Sf. Ioan Evanghelistul - Suroti,  unde se afla mormantul  Pr. Paisie Aghioritul si Moastele Sf. Arsenie Capadocianul.
Plecam spre Tesalonic si ne vom inchina la Moastele Sf. Dimitrie, izvoratorul de mir , Sf. Mc. Anisia, Sf. Grigorie Palama, Sf. Vasile cel Nou. 
Biserica Sf. Sofia, construita dupa cea din Istanbul, Catedrala Mitropolitana, Biserica Ahiropitos (datata in sec V), Rotonda (cea mai veche biserica crestina), Arcul lui Galeriu, vestigiile Palatului lui Galerius, Turnul Alb, statuia ecvestra a lui Alexandru Macedon.
Cazare in Paralia Katerini.

ZIUA 3 
Mic dejun.
Plecare spre Kalambaka cu oprire la Biserica Sf. Mc. Parasckevi asezata in pitoreasca Vale Tembi. Tot aici se gaseste si izvorul  cu apa tamaduitoare pentru bolile de ochi.
Ajunsi la Meteora, vizitam una sau doua manastiri (in functie de timp) din cadrul spectaculosului Complex Monahal. Ne vom opri si la Fabrica de Icoane Bizantine, unde ni se vor dezvalui tainele mestesugului iconarilor. Se continua traseul spre Igoumenitsa si se traverseaza cu ferry-boat-ul in insula Corfu. Cazare in zona Kerkyra.

ZIUA 4 
Mic dejun.
Dimineata ne inchinam in Biserica cu moastele Sf. Spiridon. Deasemenea, putem merge la Catedrala Mitropolitana, unde sunt moastele Sf. Imparatese Teodora si ale Sf. Gherasim, izgonitorul de demoni si vindecator al bolilor psihice.
Plecare cu ferry-boat-ul spre Igoumenitsa si apoi  spre Patras. Traversam Podul Rio-Antirio, o capodopera inginereasca moderna. Ne inchinam la Moastele Sf. Ap. Andrei, increstinatorul romanilor si la Crucea Sf. Andrei. Cazare Patras.

ZIUA 5 
Mic dejun.
Ne abatem de la autostrada, pentru a vizita Manastirea Mega Spileo, cea mai veche din Grecia (sec IV), unde se gaseste Icoana Maicii Domnului din mastic si ceara, facuta de Sf. Ap. Luca. Daca timpul ne permite, ne vom indrepta catre Manastirea Agia Lavra, pentru a ne inchina la moastele Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu. Apoi, traversam Canalul Corint, ce desparte Grecia continentala de Peloponez si vizitam Manastirea Loutraki, unde se gasesc moastele Sf. Patapie (vindecator de cancer) si Sf. Ipomoni (Sfanta Rabdare).
Optional :  tur pietonal al orasului Atena: Mitropolia , Plaka, Forul Roman, Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Piata Omonia. Puteti asista la schimbarea garzii ezvoni din fata Monumentului Soldatului Necunoscut. Cazare Atena.

ZIUA 6 
Mic dejun.
Traversare cu ferry-boat-ul din Portul Pireu catre Insula Eghina, denumita de fenicieni «insula porumbeilor », unde se afla Moastele Sf. Nectarie (vindecatorul de boli). Daca timpul ne permite, putem intra si la Manastirea Sf. Ecaterina. Revenire in Portul Pireus, si se continua traseul spre Nea Makriunde sunt moastele intregi ale Sf. Mc. Efrem, martirizat de catre turci in 1426. Acestea au fost descoperite prin vise si vindecari abia in 1950. De atunci Sfantul a fost cinstit ca mare facator de minuni si daruitor de prunci. Traversam podul in insula Evia. Cazare Evia.

ZIUA 7 
Mic dejun.
Plecare spre Manastirea  Sf. Ioan Rusul din Prokopi. Apoi  Manastirea Sf. Cuv. David Batranul, unde se mai gaseste si mormantul Pr. Iacov Tsaliki. Se traverseaza cu ferry-boat-ul pe continent, Manastirea Kato Xenia, unde se afla o parte din Braul Maicii Domnului si Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului «Straina», papuceii Sf. Spiridon, si multe sfinte moaste. Cazare in Paralia Katerini.

ZIUA 8 
Mic dejun.
Dupa o plimbare in Paralia Katerini ne indrepatam spre Bulgaria.
Ne inchinam si la manastirea Schimbarea la fata, din Veliko Tarnovo .
Cazare in Veliko Tarnovo.
ZIUA 9
Mic dejun.
Plecare catre Iasi. Ne inchinam si la manastirea Sfantului Dimitrie Basarabov.
Sosire in functie de trafic si formalitatile vamale.

TARIF: 389 EURO  (loc in camera dubla sau tripla)
Nota: 
-Pelerinajul  trebuie achitat integral cu cel putin 21 zile inaintea plecarii.
- Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului.
- Programul pelerinajului  poate fi modificat de conducatorul de grup, ca ordine de desfăşurare.           
- Categoria hotelurilor este cea atribuita in Grecia.
Documente necesare calatoriei:

- Carte de identitate (nu se accepta buletin vechi cu foi) sau pasaport valabil cel putin 6 luni de la data iesirii din tara.
- Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să călătorească cu cel puțin un adult însoțitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi ( si al părintelui care nu-i însoţeşte legalizat la notariat); adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar.
- Distributia camerelor la hotel se face de catre receptie; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.
- Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar, frigider, seif, etc); solicitati receptionerului in momentul cazarii informatii asupra acestor aspecte.
- In cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primii turistul pe teritoriul statului respectiv, sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu, agentia nu isi asuma responsabilitatea.
Prezentul document constituie parte din contract.

Servicii incluse:
- transport  maxibuz  Mercedes Sprinter 20 locuri, clasificat 2* cu aer conditionat, scaune rabatabile, sistem audio;
- taxe de: autostrada, poduri, tuneluri, parcari, carte verde, ferry-boat ;
- bilete individuale pentru ferry-boat (5 traversari);
- 8 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri de 2 si 3*;
- insotitor de grup;
- preot;


Servicii neincluse:- intrarea la manastirile de pe Meteora (3 euro/pers/manastire) ;
- asigurare medicala (nu este obligatorie)
- asigurare storno (nu este obligatorie)
- alte cheltuieli ce nu sunt mentionate la Servicii incluse

INSCRIERI LA TELEFON: 0755095193

UCRAINA - PELERINAJE 2014

Icoana Facatoare de Minuni

03 - 07 nov.

ZIUA 1. 
Iasi ora 6.00
M-stirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava – Siret - Cernauti.

Lacul Sfanta Ana


MANASTIREA SI LACUL SF.ANA , cu apa tamaduitoare.
- Icoana Sfintei Ana.

 Sosire Lavra Poceaev. Cazare hotelul Lavrei.

Lavra Poceaev
ZIUA 2.
LAVRA POCEAEV
Catedrala Adormirea  Maicii Domnului; ora 5.00 - Sf. Liturghie;
- Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni,

- Urma Maicii Domnului,
Biserica Sfanta Treime- Lavra Poceaev
- Pestera si moastele Sfantului Iov,
- Moastele si mormantul Sf. Amfilohie 
Biserica Sfinta Treime, 






Crucea Sfantului Nichita
SCHITUL POCEAEV 
- Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, craniu izvorator de mir, crucea Sfantului Nichita. 
- Plecare spre Kiev ora 12.00. (cazare 2 nopti)

ZIUA 3.

KIEV
Sihastra Goloseev
Sihastria Goloseev, moastele Sfintilor Alipia si Alexei.
Catedrala Vladimir, moastele Sfintilor Varvara si Macarie.
Sihastria Kitaev, biserica si moastele Sfantului Teofil cel Nebun pentru Hristos, pestera si mormantul Sfintei Dositeia.
Biserica Vedenski, Icoana Maicii Domnului – Cauta la smerenie; - moastele Sfintelor Dimitra si Olimpiada;

Manastirea Sfanta Treime , moastele Cuv. Iona.
Manastirea Teofania
Manastirea Teofania, izvorul Maicii Domnului si a Sf. Pantelimon



CERNIGOV
Catedrala  din Cernigov, ora 12.30-moastele Sfintilor Lavrentie  (+1950) Teodosie (+1696), Filaret (+1866)
Manastirea Elet- inchinare la Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni,- aici se afla si bastonul Sf. Lavrentie.

ZIUA 4.

LAVRA PECERSKA
ora 7.00 - vizitarea celor doua pesteri: -  pestera mare are, o lungime de 383 m , 3 Paraclise si moastele intregi a 73 de sfinti, pestera mica are, o lungime de 293 m, 3 Paraclise si moastele intregi a 49 de sfinti.
Catedrala Adormirea Maicii 

Catedrala Adormirea Maicii Domnului - Lavra Pecerska
Domnului
- izvoarele Sfintilor Antonie si  Teodosie - intemeietorii Lavrei.
- Capela Sfantului  Marcu – groparul Lavrei Pecerska.
Plecare spre Banceni (cazare)

ZIUA 5.
Manastirea Inaltarea 
Domnului Banceni 

Manastirea Banceni
- Catedrala Sfanta Treime, are 7 altare.
- Manastirea Boian- Icoana Maicii Domnului  Plangatoare.
CERNAUTI 
- Catedrala Pogorarea Sfantului Duh, -  moaste ale Sfintilor Iov de la Poceaiv, Pantelimon si  Varvara. 

PRETUL: 650 LEI /PERSOANA 
Daca se merge pana la Kiev -500 lei/pers.

Pretul include: - transport,- cazare 4 nopti,- taxe vamale,- ghid. 

 Inscrieri la telefon: 0744.982342
DE RETINUT:
-  PASAPORT VALABIL

- Moneda nationala a Ucrainei este grivna, 1 euro ~ 10 grivne, 1dolar~ 8 grivne.
- Tinuta decenta la intrarea in manastiri.
- Pelerinii care vor sa intre in Lacul Sf. Ana, o camasa noua sau curata.

- Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să călătorească cu cel puțin un adult însoțitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi ( si al părintelui care nu-i însoţeşte legalizat la notariat); adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar.
- La inscriere se achita un avans de 200 lei + copie pasaport.
- Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului.
- Programul pelerinajului  poate fi modificat de conducatorul de grup, ca ordine de desfăşurare.   
Manastirea Teofania - iunie 2013

MANASTIRILE BANCENI, BOIAN, CERNAUTI, CETATEA HOTIN 19 - 21 sept. 2014

                                  
Iasi ora 6.00 – Suceava - vama Siret – Cernauti.

 CERNAUTI

- Cumparaturi din Complexul Comercial Cernauti

- Universitatea  din Cernauti , fosta Resedinta Mitropolitana , cu numele complet  de Universitatea nationala “ Yuriy Fedkovych”

- Teatru National

- Gimnaziul  unde a invatat Mihai Eminescu si statuia poetului din centrul orasului.

- Mormantul  lui Aron Pumnul.

- Turul pietonal al centrului  vechi, pe aleea Olga Kobylianska, scriitoarea ucrainiana  nascuta in orasul Gura Humorului ,pentru a admira cladirile  vechi cu arhitectura deosebita.

- Vizitarea "Cetatii Hotinului a lui Stefan cel Mare  de pe malul Nistrului, ctitorita de daci, refacuta de Dragos, Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare, azi sufera de uitare, pe pamant strain." 

- Manastirea de maici de la Boian - aici se afla Icoana Maicii Domnului Plangatoare.


- Manastirea Inaltarea Domnului Banceni, manastire de calugari.

Catedrala Sfanta Treime sfintita in 02.10.2011 de catre Patriarhul Kiril al Moscovei si al intregii Rusii, si are 7 altare.

Paraclisul inchinat Sf.Serafim de Sarov, aici se  afla Sfinte moaste  si  o particica  din piatra pe care s-a rugat Sf. Serafim de Sarov o mie de zile  si de nopti.

Cina si cazare in hotelul manastirii Banceni.

Pretul: 250 lei sau 60 euro /pers si include:

- transport,- cazare, - taxe vamale,- traducator,- cina

PASAPORT VALABIL,


INSCRIERI LA TELEFON:0744982342

LOCURILE SE OCUPA IN ORDINEA ACHITARII AVANSULUI DE 100 LEI.